droge-huid

Wat kan je doen tegen een droge huid?

Hoe verbeter je en voorkom je een droge huid

Sommige mensen hebben meer kans op een droge huid in het gezicht dan anderen. Zachte behandelingen en hydraterende crèmes en serums kunnen de droge huid verlichten en zorgen dat de huid gedurende de dag voldoende gehydrateerd blijft.

De droge huid kan verschillende oorzaken hebben, met name temperatuur- en luchtvochtigheidsveranderingen, het gebruik van zepen met agressieve chemicaliën en huidaandoeningen, zoals eczeem kunnen een droge huid op het gezicht veroorzaken

IMG_20190429_153409_1

Wat is het verschil tussen een droge en een uitgedroogde huid?

Een droge huid is een huidtype die over het algemeen een tekort heeft aan oliën en/of lipiden.

Een uitgedroogde huid is een aandoening die iedereen kan ervaren en is een huid zonder vocht. Er is er een tekort aan water in de hoornlaag, de bovenste laag van de huid. Een uitgedroogde huid is dan ook geen huidtype maar een huidaandoening. Een uitgedroogde huid ontstaat wanneer de beschermende bovenlaag van de huid, de zogenaamde hoornlaag, niet vochtig is. Enkele tekenen van een uitgedroogde huid zijn een jeukende huid, dofheid, donkere kringen onder de ogen en het verschijnen van rimpels. Je hebt geen droge huid nodig om een uitgedroogde huid te hebben. Een vette of een gecombineerde huid kan ook uitgedroogd zijn.

Hoe weet je of je een droge huid hebt of een uitgedroogde huid? Hier een overzicht van de belangrijkste kenmerken

Kenmerken droge huid

 • Voelt ruw
 • Lijkt droog
 • Kan schilferig zijn

Kenmerken uitgedroogde huid

 • Ziet er dof uit
 • Voelt strak
 • Voelt ruw
 • Is gevoelig
 • Toont fijne lijnen
 • Versnelde tekenen van veroudering, zoals een verslapte huid en diepe rimpels.
 • donkere kringen
 • Jeukende huid

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

De huid produceert van nature een olie die talg wordt genoemd. Wanneer de huid te veel olie produceert, kan dit leiden tot puistjes. Echter, het hebben van wat talg op de huid is belangrijk om de huid gehydrateerd te houden en de cellen te beschermen tegen infecties.

De huid die niet voldoende talg aanmaakt of uit zich zelf aanvult, kan droog worden.

Een uitgedroogde huid heeft een tekort aan hydratatie en ziet er dof of ruw uit.

Oorzaken van een droge of uitgedroogde huid

 • koud weer
 • droge lucht
 • blootstelling aan ruwe chemicaliën in zepen of andere producten
 • overmatig wassen van de huid
 • onevenwichtige huid pH
 • huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis, seborrheïsche dermatitis en psoriasis
 • suikerziekte
 • hypothyreoïdie
 • roken
 • te veel tijd doorbrengen in direct zonlicht…
 • Overmatig alcohol gebruik

Tips en adviezen om de droge en of uitgedroogde huid te verbeteren

Maar niet getreurd, de uitgedroogde huid kan op verschillende manieren goed behandeld worden. Welke behandeling het beste is tegen de droge huid hangt af van de oorzaak en de ernst van iemands droge huid. Behandelingen variëren ook tussen verschillende huidtypes, die normaal, droog, vettig of gecombineerd kunnen zijn.

We geven je hieronder tips om een droge of uitgedroogde huid te voorkomen.

1. De droge huid moet je dagelijks hydrateren

Hydraterende  crèmes en serums verbeteren de natuurlijke barrièrefunctie van de huid, die het vasthouden van water bevordert.

Breng zowel ’s ochtends als ’s avonds een hydraterende crème aan op het gezicht. Bij een zeer droge huid adviseren wij ook het gebruik van een hydraterend serum.

Er zijn veel verschillende hydraterende crèmes en serums te koop.

Zachte, gezichtsvriendelijke vochtinbrengers bevatten vaak de volgende gunstige ingrediënten:

Sommige hydraterende huidverzorgingsproducten bevatten uitdrogende middelen die de droge huid erger kunnen maken. In het algemeen moeten mensen producten vermijden die de volgende stoffen bevatten.

 • Alcohol
 • kunstmatige geuren of kleuren
 • dioxaan
 • petrolatum of aardolie (wat in Vaseline zit)

2. Gebruik een zachte cleanser

Cleansers die geuren, kleuren en andere chemicaliën bevatten kunnen de huid irriteren en uitdrogen. Het is over het algemeen beter om te kiezen voor milde, geurvrije cleanser en om producten te vermijden die alcoholen, kunstmatige kleuren en kunststoffen bevatten.

Deze ingrediënten in cleanser kun je beter vermijden als je last van een droge huid hebt:

 • natriumlaurylsulfaat (SLS)
 • Minerale oliën, met inbegrip van aardolie en paraffine\
 • Parabenen
 • di-ethanolamine (DEA)
 • monoëthanolamine (MEA)
 • triëthanolamine (TEA)

3. Exfolieer om overtollige droge huid te verwijderen

Overtollige droge huid is goed te verwijderen door je gezicht te scrubben. Hierdoor maakt de huid maakt van nature nieuwe cellen aan en worden de oude droge huidcellen verwijderd. Wanneer dode huidcellen vast komen te zitten aan de oppervlakte, kan dit droge plekken en verstopte poriën veroorzaken

Door de huid te exfoliëren verwijder je dus de dode huidcellen en verminder je de droge plekken en verbeter je  algehele textuur van de huid omdat je serums en huidproducten die je hierna gebruikt veel dieper en beter de huid intrekken.

Er zijn chemische peelings te verkrijgen, hoewel deze hard klinken zijn deze over het algemeen zachter dan een mechanische peeling zoals borstels of exfoliërende washandjes. Daarnaast bevatten chemische peelings onder andere fruitzuren. Fruizuren bestaan er in 2 varianten; alfa-hydroxyzuren (AHA’s) en bètahydroxyzuren (BHA’s).

AHA’s lossen dode cellen op aan de oppervlakte van de huid, terwijl BHA’s de diepere lagen van de huid binnendringen om dode cellen uit de poriën te verwijderen. Zowel AHA’s als BHA’s verhogen de celvernieuwing, waardoor de huid zacht en soepel blijft.

Hoe gebruik je exfoliërende huidproducten tegen een droge huid?

Wij adviseren chemische peelings met fruitzuren altijd te combineren met andere huidproducten, zoals een cleanser en Hydraterende producten, om sneller en effectiever van de droge huid af te komen

Het is echter belangrijk op te merken dat overmatig gebruik van deze producten de droge huid erger kan maken. Mensen die voor het eerst een exfoliator gebruiken, moeten deze voor het eerst testen op een klein deel van hun gezicht en enkele dagen wachten om te zien hoe hun huid reageert voordat ze deze uitgebreider gebruiken.

Wat je zeker niet moet doen bij een extreme droge huid is deze elke dag scrubben omdat dit de huid kan irriteren en uitdrogen en de huid geen tijd heeft om te herstellen om nieuwe cellen aan te maken. Het toepassen van een goede vochtinbrengende crème onmiddellijk na het scrubben helpt je huid te hydrateren.

4. Gebruik geen heet water bij een droge huid

Het is het beste om warm of lauw water te gebruiken bij het wassen van het gezicht en bij het douchen. Te heet wat kan de huid kan ontdoen van haar natuurlijke oliën wat leidt tot een trekkerige en droge huid.

Te lang onder de douche staan of in bad liggen kan talg van de huid verwijderen. Wij adviseren om douches en baden te beperken tot 5-10 minuten of minder om de droge huid te helpen genezen.

Na het douchen en wassen van het gezicht breng je onmiddellijk een vochtinbrengende crème aan om de huid weer van extra hydratatie te voorzien.

5. Airconditioning en centrale verwarming veroorzaken een droge huid

Constant draaiende airconditioning of een  centrale verwarming binnenshuis verwijderen vocht uit de lucht en ook de de huid. Bij een droge gezichtshuid is het beperken van het gebruik van een airconditioning en de verwarming raadzaam.

6. Preventie met SPF tegen de droge huid

Dat de zon schadelijk is weten we inmiddels allemaal, maar het kan ook je huid extra uitdrogen. Het dagelijks dragen van een zonnebrandcrème kan een droge huid in het gezicht voorkomen.

Beschadiging door de zon is een van de belangrijkste oorzaken van een droge huid, rimpels en ruwheid. U kunt die schade helpen voorkomen door het gebruiken van een Broad Spectrum SPF 30 zonnecrème. Wij adviseren een SPF het gehele jaar te gebruiken om de huid optimaal te beschermen en een droge huid te voorkomen

Om droge, gesprongen lippen in de winter te voorkomen, gebruik je een lippenbalsem met SPF 15 zonnebrandcrème en bedek je lippen met een sjaal of een hoed met een masker.

7. Gebruik visolie supplementen

Om de huid goed te voeden, is het belangrijk om gezonde en noodzakelijke voeding en supplementen te nemen. Sommige oliën werken ook het beste wanneer ze inwendig worden ingenomen.  Studies tonen aan dat visolie helpt bij het verzachten van de droge huid, vooral door de omega 3 zuren.

8. Hydraterende gezichtsmaskers

Maskers die hydrateren zijn een uitstekende manier om je gezicht effectief en snel te voeden. Hydraterende maskers zijn een geweldige manier om serums sneller door je huid geabsorbeerd te laten worden. Elk huidtype is geschikt voor een hydraterend masker. Bij een uitgedroogde huid of droge huis adviseren wij een hydraterend masker wekelijks toe te passen.

9. Verkeerd scheren kan een droge geïrriteerde huid veroorzaken

Scheren kan de droge huid irriteren. Terwijl je ongewenst haar scheert, schraap je ook natuurlijke oliën van je huid. De beste tijd om te scheren is direct na het douchen. Haren zijn zachter en soepeler na het douchen, waardoor het scheren van haren makkelijker wordt.

Gebruik altijd een scheercrème of -gel en scheer altijd in de richting waarin het haar groeit om je huid te beschermen. Zorg ervoor dat het scheermes scherp is. Een dof scheermesje kan extra irritatie veroorzaken. Vervang uw scheermesjes regelmatig.

9. Lifestyletips tegen een drogen huid

Naast het gebruik van de juiste huidproducten tegen een droge huid kan je veel meer doen om een droge huid te voorkomen.

 • Stoppen met roken
 • Minder cafeïne gebruiken
 • Gebruik een luchtbevochtiger in de slaapkamer
 • Drink minimaal 2 liter water op een dag
 • Eet voldoende fruit en groente, hierdoor houd he lichaam langer vocht vast
 • Eet voldoende omega 3 producten voor een mooie gehydrateerde huid
 • Als je veel en lang vliegt zorg dat u huid om de 2 uur hydrateert met een hydraterende crème
 • Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer vocht je verliest, je lichaam droogt uit en dus je gezicht ook

Hieronder vind je alle huidproducten die goed zijn tegen een droge huid. Wil je advies laat dan een reactie hieronder achter of neem telefonisch contact met isn op via 020-7372339

close

Ontvang deals en nieuws op het gebied van beauty en gezondheid!