Inhoudsopgave

Omega 3 tekort oorzaak

De belangrijkste oorzaak van een omega 3-tekort is onvoldoende inname via de juiste voeding. Een omega 3 tekort wordt veroorzaakt door het niet (vaak genoeg) eten van vette vis. Voor vegetariërs, veganisten of mensen die niet genoeg vette vis eten kan het daarom raadzaam zijn om extra alert te zijn op een omega 3 tekort en extra omega 3 binnen te krijgen d.m.v. visolie of algenolie 

Naast een verminderde opname van omega 3 uit voeding kan ook een omega 3 tekort ook veroorzaakt worden door een te hoge inname van omega 6-vetzuren. Omega 6 is o.a. in hoge concentraties aanwezig in  zonnebloemolie, maïsolie mayonaise, zonnebloempitten en pindakaas. Onze westerse voeding bevat meestal veel meer omega 6 dan omega 3 omdat in kant en klare producten veelal zonnebloemolie wordt toegevoegd. De meeste Nederlanders krijgen dan ook veel meer omega-6 vetten binnen dan omega-3 vetten, gemiddeld wel tot 10 keer zoveel. Een verstoring van het evenwicht tussen deze twee groepen vetzuren kan de opname van omega 3 verminderen.

Wat zijn de symptomen van een omega 3-tekort?

Een omega 3-tekort kan invloed hebben op de werking van je hersenen en lichaam. Dit zijn de mogelijke symptomen van een omega 3-tekort:

Lichamelijke symptomen:

  • Minder scherp zien
  • Weinig energie
  • Acne of droge huid
  • Dorst en veel plassen
  • Ontsteking gerelateerde klachten
  • Zwakkere spieren

Psychische symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Stemmingswisselingen
  • Verminderde leerprestaties
  • Grotere kans op ADHD in de kindertijd

De symptomen kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon en hoeft niet altijd te betekenen dat het een omega 3 tekort betreft

Wat is Omega 3

Omega-3 zijn een familie van essentiële vetzuren die een belangrijke rol spelen in uw lichaam en een aantal gezondheidsvoordelen bieden of voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen als je te weinig omega 3 binnen krijgt. Omega 3 zijn namelijke essentiële vetten, wat betekent dat je ze nodig hebt om zo lang mogelijke gezond te kunnen leven.

Aangezien je lichaam omega 3 niet zelf kan aanmaken, moet je ze uit je voeding of omega 3 supplementen halen. De drie belangrijkste omega 3 soorten zijn ALA ( alfa-linolzuur), DHA (docosahexaeenzuur), en EPA (eicosapentaeenzuur). ALA komt vooral voor in planten, terwijl DHA en EPA vooral voorkomen in dierlijke voedingsmiddelen en algen. Veel voorkomende voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn vette vis, visolie, lijnzaad, chiazaad, lijnzaadolie en walnoten.

Voor mensen die niet veel omega 3 voeding binnen krijgen, adviseren wij een omega-3-supplement, zoals visolie of algenolie.

Omega 3 tekort | bijna iedereen heeft een tekort 1
Omega 3 is een essentiële bouwstof voor het lichaam, huid en hersenen

Omega-3 verbetert de algemene gezondheid

Onderzoek toont aan dat omega-3 vetzuren gezondheid verbeteren. Voordelen van het opnemen van omega-3 vetzuren in uw dieet zijn onder andere:

  • Verminderd risico op hart- en vaatziekten
  • Algehele gezondheid van het hart
  • Verminderd risico op plotse sterfte door een abnormaal hartritme
  • Verminderd risico op bloedstolsels omdat omega-3 vetzuren helpen voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren.
  • Het glad en vrij houden van de slagaderwandenvan, wat kan leiden tot dikke verstopte slagaders. Dit helpt de vorming van aderverkalking in de slagaders tegen te gaan. Omega-3 vetten zorgen er dan ook voor dat de bloedstroom probleemloos blijft verlopen, zodat het hart het bloed moeiteloos kan rondpompen.
  • Verlaging van het triglyceridengehalte door de vorming ervan in de lever af te remmen. Een hoog triglyceridengehalte in het bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
  • Minder ontstekingen. Atherosclerose (verkalking van de slagaders) zou te maken hebben met de ontstekingsreactie van het lichaam. Omega-3 vetzuren vertragen de productie van stoffen die vrijkomen bij de ontstekingsreactie.
  • Het niveau van hoge-dichtheid-lipoproteïne (HDL/”goed” cholesterol) verhogen.
  • De bloeddruk verlagen. Mensen die vis eten of Omega 3 supplementen gebruiken,  hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan mensen die dat niet doen.

Kan je te veel omega 3 innemen?

De voeding van de meeste mensen bevat verhoudingsgewijs veel meer omega 6 dan omega 3. De kans dat je te veel visvetzuren binnenkrijgt is dan ook heel klein. Toch is dit zeker mogelijk, bijvoorbeeld als je meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid visoliesupplementen slikt of elke dag (vette) vis eet.

Grote hoeveelheden omega 3 kunnen uw LDL-cholesterol ongewenst verhogen. Het normaal zeer positieve effect op de bloedvaten kan dan negatief worden. Het is daarom aan te raden geen extreme hoeveelheden visvetzuren te eten of te supplementeren.

Omegaflow omega 3 visolie en algenolie

Omegaflow is een Nederlands merk voedingssupplementen dat, vanwege hun deskundigheid, enkel door (huid)therapeuten, praktijken of salons wordt verkocht. Omegaflow onderscheidt zich verder door strikte certificeringen van de visolie en viscollageen door MSC (Marine Stewardship Council) en door de strikte vegan certificering van de plantaardige producten. Door directe import uit Noorwegen hebben deze producten een bovengemiddelde kwaliteit, versheid en gefilterde olie, zodat alleen de gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt zonder schadelijke metalen of kwik

Eet verse vette vis, maar ook weer niet te veel vanwege kwik

Er zijn niet veel voedingsmiddelen die meer gezondheidsvoordelen bieden dan vis. Van het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten tot het ondersteunen van de gezondheid van de hersenen. Het eten van vis is een van de beste dingen die je kunt doen voor je algehele gezondheid.

Maar terwijl genieten van een gebakken zalmfilet of een lekkere haring een lekkere manier is om gezond te leven. Het enige nadeel van het eten van vis is de consumptie van kwik. Dankzij vervuiling kan de vis op je bord dezelfde onsmakelijke en potentieel giftige stoffen bevatten die we in de oceaan aantreffen – denk aan kwik, polychloorbifenylen (PCB’s), en dioxines.

Combineer daarom het eten van vis met voedingssupplementen met omega 3 zoals visolie of algenolie. Onze vis en algenolie is gegerandeerd vrij van toxisxhe stoffen en hebben dezelfde omega 3 vetzuren zonder de de nadeligne effecten van toxische stoffen

 

Welke vis bevat de meeste omega 3

  1. Haring
  2. Zalm
  3. Makreel
  4. Sardientjes
  5. Anjovis
  6. Heilbot
  7. Regenboogforel
  8. Tonijn

Gekweekte zalm bevat bevat minder omega 3

Gekweekte zalm bevat weliswaar meer vet dan wilde zalm, maar een groot deel van dat vet is afkomstig van omega-6-vetzuren. Om deze reden is de verhouding omega-3 tot omega-6 in gekweekte zalm hoger dan in wilde. 

De gekweekte zalm krijgt een dieet dat voor 70% bestaat uit landvoer, hoofdzakelijk droge pellets van sojameel, maïsmeel, raapzaadmeel en bijproducten van gevogelte. De wilde zalm leeft daarentegen in een labyrint van waterwegen. Hier voedt de vis zich met insecten, ongewervelde dieren en plankton als hij jong is, en met kleine visjes, inktvisjes, palingen en garnalen als hij volwassen is: een dieet dat rijk is aan Omega-3. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid Omega-3 in wilde zalm veel hoger dan in kweekzalm.

Daarentegen bevat gekweekt vis geen kwik, maar worden vaak wel weer hoge concentraties antibiotica gebruikt. Omdat het gebruik van antibiotica in de aquacultuur niet altijd wordt gecontroleerd, is ongereguleerd en onverantwoord gebruik van antibiotica een probleem in de aquacultuursector. Antibioticagebruik is niet alleen een milieuprobleem, maar ook een gezondheidsprobleem voor de consument. Langdurige inname van sporen van antibiotica kan leiden tot resistentie tegen geneesmiddelen, overgevoeligheid voor antibiotica en zelfs tot verstoring van de darmflora.

Conclusie omega 3 tekort voorkomen

Nu je weet wat omega 3 is en waar omega 3 goed voor is adviseren wij je om zo gevarieerd mogelijk te eten om een omgea 3 tekort te voorkomen. Eet 1 x per week verse vis aangevuld met visolie van vers gevangen vis of gebruik elke dag algenolie als supplement als je veganist of vegaterarier bent.

Altijd de laatste nieuwtjes en deals in je mail ontvangen?

We sturen gemiddeld eens per 2 weken een nieuwsbrief!

Heb je een vraag of wil je ons iets laten weten? Plaats hieronder je comment!

Geef een reactie

Over mij

Ik ben Jiska Payet. eigenaar van Beauty Unlimited en meer dan 25 jaar gespecialiseerd in huidverjonging en huidverbetering

Schrijf je in op de nieuwbrief

Search

Recente Blogs

Volg ons