Inhoudsopgave

Kraaienpootjes verminderen

Sommige mensen zijn trots op hun lachrimpels oftewel kraaienpootjes. Als rimpels onze leeftijd begint te verraden, vragen de meesten mensen zich toch af hoe ze kraaienpootjes verminderen kunnen. Maar voorkomen is altijd eenvoudiger dan genezen, ook wat betreft kraaienpootjes. De huid rond de ogen is een van de eerste delen van het gezicht waar fijne lijntjes, kloofjes en rimpeltjes ontstaan die we zo goed herkennen als kraaienpootjes. 

 

Is er iets wat we kunnen doen om kraaienpootjes te voorkomen? Kan er iets worden gedaan om kraaienpootjes te verminderen als deze al zichtbaar zijn? We gaan je op deze vragen antwoord geven.

Helaas zijn rimpels en veroudering een natuurlijk onderdeel van het leven dat niet te voorkomen is, maar het kan wel worden uitgesteld. Het wegwerken van kraaienpootjes is zeker mogelijk. We hebben verschillende behandelingen voor kraaienpootjes voor je op een rijtje gezet, variërend van gezichtsbehandelingen in onze salon in Amsterdam tot een oogrimpelvullend serum en oogmasker om thuis aan de slag te gaan. 

Kraaienpootjes verminderen of voorkomen! 1
Kraaienpootjes verminderen en voorkomen is goed te doen

Kraaienpootjes oorzaak

Kraaienpootjes staan ok wel bekend onder de naam “lachrimpels”, ” expressielijntjes”, of “karakterlijntjes” omdat ze deels worden veroorzaakt door onze gebruikelijke gezichtsuitdrukkingen. Maar hoe kunnen tijdelijke spiersamentrekkingen bij het glimlachen of knijpen in blijvende fijne lijntjes resulteren? Laten we eens kijken naar de wetenschap achter rimpelvorming om het te begrijpen.

1. Gebruik van verkeerde producten

De huid rond de ogen is iets dunner en gevoeliger en daarom de eerste plek waar rimpels in de vorm van kraaienpootjes tevoorschijnkomen. Daarnaast gebruiken de meeste mensen hun reguliere dag- en nachtcreme ook op het gebied rond de ogen in de hoop dat dit helpt tegen kraaienpootjes.

Dit is een grote fout die veel mensen maken en kan zelfs kraaienpootjes of vochtwallen veroorzaken.Cremes of serums die niet voor het gebied rond de ogen zijn bedoeld zijn meestal te vettig of bevatten te hoge concentratie ingredienten die de huid beschadigen of uitdrogen, met als gevolg het verergeren van kraaienpootjes. Met de juiste oogcreme’s en serums verminder je kraaienpootjes en stel je ze zo lang mogelijk uit.

 

Oogserum tegen kraaienpootjes

Het paradepaardje onder de oogserums is La Colline Eye Lift Essence. Dit bijzondere serum vult de lijntjes van de kraaienpootjes op, voert overtollig vocht rond de de ogen af en verstevigd de huid rond de ogen.

Speciaal oogmasker tegen kraaienpootjes

Gebruik wekelijks een oogmasker om kraaienpootjes te voorkomen of te behandelen. Forlle’d Sheet for eyes geeft een direct liftend effect, kraaienpootjes verminderen en donkere kringen vervagen. Niet voor niets is Forlle’d bekend om haar nobelprijs winnende hyaluronzuur formule.

2. Collageenafbraak

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam, bestaande uit verschillende aminozuren. Het bevindt zich in het bindweefsel en is verantwoordelijk voor de structuur, stevigheid en volume van de huid, het haar, de nagels, de botten, de ligamenten en de pezen. Na verloop van tijd verliest ons lichaam het vermogen om collageen aan te maken, waardoor collageen geleidelijk afneemt. Collageen maakt gewoonlijk 75% uit van het huidorgaan, maar naarmate deze verhouding afneemt, verliest onze huid zijn steun en soepelheid.
Collageenvezels houden de huid overeind en rimpelvrij, en een enzym genaamd collagenase helpt bij het afbreken van oud of beschadigd collageen zodat nieuwe collageen de plaats kan innemen. Als we jong zijn, wordt collageen in dezelfde mate afgebroken als het wordt aangemaakt, maar als we ouder worden, wordt het langzamer aangemaakt en neemt de afbraak toe. Het resultaat is minder nieuw collageen en minder bestaand collageen met rimpels, lijntjes en verslappingen to gevolg

3. Elastine afbraak

Net als collageen wordt ook de productie van elastine minder naarmate we ouder worden. Net als een oud elastiekje blijft het slap hangen in plaats van terug te trekken, waardoor kraaienpootjes aan de buitenkant van de ogen zichtbaar worden.

Elastine is een ander eiwit dat in de lederhuid en het bindweefsel voorkomt. Het heeft een elastische eigenschap die huidcellen in staat stelt hun vorm weer aan te nemen en “terug te springen” nadat ze zijn uitgerekt, samengetrokken, geprikt of afgekneld.

 

4. Afbraak van vet

De subcutis (of onderste huidlaag) bevat zweetklieren, los bindweefsel en, het belangrijkste, vet. Wanneer deze vetlaag verminderd is, kan dit kraaienpootjes, rimpels en algehele verslapping veroorzaken. Door het ouder worden vermindert het vet in de onderhuid. Als er vet verloren gaat in het gezicht, vermindert het gezichtsvolume, wat betekent dat er minder oppervlakte is voor de huid om te bedekken. We hebben echter nog steeds dezelfde hoeveelheid huid, waardoor het weefsel over zichzelf heen valt en er plooien of rimpels ontstaan.

5. Droge huid

Vocht is een sleutelelement in het voorkomen van kraaienpootjes; wanneer de huid droog en broos is, is ze vatbaarder lijntjes en rimpels.

6. Spierbewegingen zoals lachen en met de ogen knijpen

De oorzaak van kraaienpootjes zijn vooral de rimpels die het gevolg zijn van beweging en spierbewegingen – in tegenstelling tot de rimpels in rust, die onafhankelijk van beweging ontstaan en veroorzaakt worden door intrinsieke en fotoveroudering. Op een bepaald moment, gebaseerd op verschillende factoren die hieronder uitvoerig worden besproken, creëren de herhaalde bewegingen uiteindelijk rimpels die diep genoeg zijn en die zelfs verschijnen wanneer er geen uitdrukking wordt gemaakt. Als je weet hoe rimpels ontstaan, zul je beter weten hoe je van kraaienpootjes afkomt en hoe je kunt voorkomen dat ze überhaupt ontstaan. Sommige verouderingsprocessen zijn onvermijdelijk, terwijl andere kunnen worden verergerd door keuzes in levensstijl. Laten we eens kijken hoe we kraaienpootjes kunnen voorkomen door kennis over rimpelvorming toe te passen.

Kraaienpootjes behandelen of voorkomen zonder Botox

Hoe je van kraaienpootjes afkomt is over het algemeen eenvoudiger dan het wegwerken van de uitgesproken groeven of rimpels die je elders in het gezicht kunt aantreffen. Een behandeling tegen kraaienpootjes bestrijdt de fijne lijntjes in de huid rond uw ogen, die over het algemeen ondiep zijn en gemakkelijk te bereiken. Ze worden echter wel dieper naarmate je ouder wordt, dus het is het beste om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling van kraaienpootjes. De makkelijkste manier is een spuitje met botox om de spieren te verslappen, maar de meeste mensen willen dit toch zo lang mogelijk uitstellen.

Dermapen-kraaienpootjes-behandeling
Dermapen behandeling tegen kraaienpootjes

Dermapen gaat de strijd aan tegen kraaienpootjes

De dermapen behandeling is een vorm van microneedling en is uitermate geschikt tegen kraaienpootjes en lachrimpels. Onze Dermapen behandeling in Amsterdam is zo goed als pijnloos en de aanmaak van collageen en elastine wordt hierdoor op een natuulijke manier door het lichaam aangemaakt.

Zonnebrandcreme helpt kraaienpootjes voorkomen

Zonnebrandcrème is van het grootste belang bij het voorkomen van kraaienpootjes. Onbeschermde blootstelling aan de zon is de nummer één oorzaak van vroegtijdige veroudering. Blootstelling aan UVA en UVB zonnestralen leidt tot een versnelde rimpelvorming en een verzwakking van de vitaliteit van de huid. Straling staat erom bekend DNA en eiwitten te beschadigen door schadelijke vrije radicalen. 

In plaats van je af te vragen hoe je van kraaienpootjes afkomt, begin je met het dragen van minimaal SPF 30 breedspectrum zonnebrandcrème elke keer dat je naar buiten gaat. Onthoud dat UV-stralen door autoruiten en zelfs door de meest bewolkte lucht kunnen dringen, dus er is geen excuus om geen zonnebrandcrème te smeren en natuurlijk een zonnebril te dragen. Onze favoriet om kraaienpootjes te voorkomen is Medik8 Physical sunscreen met SPF50. Zit je daarnaast veel achter een laptop of op je mobiel dan raden wij Murad City Skin aan met SPF 50

Wat je zelf kunt doen om kraaienpootjes te voorkomen

Eet gezonde vetten
Een van de beste dingen die je kunt doen voor de gezondheid van je huid – en je algehele gezondheid – is het volgen van een gezond dieet met voldoende vet (maar wel de goede soorten!). Onverzadigde vetten (waaronder zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigde vetten) bieden het lichaam vele voordelen, waaronder een lager cholesterolgehalte en een verminderd risico op hartaandoeningen, maar ze helpen ook je gezicht zacht en volumineus te houden. Als je op zoek bent naar een eenvoudige oplossing om kraaienpootjes te voorkomen, probeer dan meer voedingsmiddelen te eten zoals:

  • Vis rijk aan omega-3 essentiële vetzuren, zoals zalm en haring
  • Avocado’s
  • Ongebrande noten en zaden
  • Extra vierge bilogische olijfolie
  • Gebruik dagelijks Omega 3 visolie of Omega 3 Algenolie  om eventuele tekorten aan te vullen

Beperk je suiker inname
Zorg er met betrekking tot voeding voor dat je niet alleen goede voeding binnenkrijgt, maar ook ongezonde voeding vermijdt – met name suiker – om kraaienpootjes te voorkomen. Een teveel aan suiker in de bloedbaan bindt zich aan collageen, waardoor collageen niet meer goed functioneert. Dit proces wordt ook glycatie genoemd. Suiker veroorzaakt ook ontstekingen, waardoor collageen en elastine afbreken. Beperk je suikerinname waar mogelijk.

 

Stop met roken
Als je nog rookt, is het tijd om te stoppen. Tabaksrook is een enorme versneller van vroegtijdige veroudering en kan je dwingen om veel eerder een kraaienpootjesbehandeling te zoeken dan niet-rokers. Roken (en in de buurt zijn van meeroken!) brengt niet alleen het ontstekingsproces op gang, maar het brengt ook vrije radicalen in je systeem die dagenlang kunnen blijven hangen.

Koop een leesbril
Elke herhaalde gelaatsuitdrukking waarbij de huid rond je ogen betrokken is, draagt bij aan kraaienpootjes, vooral als je gaat knijpen met je ogen. Als je ouder wordt en je begint minder goed te zien, koop dan een leesbril om je ogen wijd te houden en draag hem wanneer dat nodig is. Loensen op je computerscherm op kantoor of thuis moeite hebben om de tekst van een boek te lezen is een van de belangrijkste oorzaken van kraaienpootjes, dus zorg ervoor dat je deze slechte gewoonte vermijdt.

close

Altijd de laatste nieuwtjes en deals in je mail ontvangen?

We sturen gemiddeld eens per 2 weken een nieuwsbrief!

Heb je een vraag of wil je ons iets laten weten? Plaats hieronder je comment!

Geef een antwoord

Over mij

Ik ben Jiska Payet. eigenaar van Beauty Unlimited en meer dan 25 jaar gespecialiseerd in huidverjonging en huidverbetering

Schrijf je in op de nieuwbrief

Recente Blogs

Volg ons