Inhoudsopgave

5 supplementen tegen vermoeidheid

Ben je voortdurend moe? Begin je te geeuwen zonder dat het einde in zicht is? Vermoeid zijn is in werkelijkheid doodvermoeiend! Je voelt je gewoon niet jezelf, en er gaat zo veel verloren gedurende de dag. In dit artikel laten we je de beste ingrediënten en supplementen tegen vermoeidheid zien! Daarnaast gaan we gaan dieper in op de vraag waarom je zo vermoeid bent en welke methoden er voor je zijn om meer energie te krijgen. Laten we dus samen eens kijken naar enkele symptomen en oorzaken van chronische vermoeidheid, samen met welke werkbare stappen je kunt nemen om je lichaam weer op te laden…

Vermoeidheid, iedereen heeft er wel eens last van! Maar wat zijn nu de beste voedingsstoffen om meer energie te krijgen?

Het voedsel dat je eet en de hoeveelheid beweging heeft een duidelijke invloed op je energie, concentratie en prestaties. Een dieet met veel geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen kan je het ene moment energiek laten voelen en het volgende moment volledig uitgeput, door onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en hormonen. Hoewel voeding iets is waar we aan kunnen werken, maken de huidige hoge eisen van de maatschappij het soms onmogelijk om je op een goed voedingspatroon te richten, waardoor ook de meesten aangewezen zijn op ‘nep’ energie uit koffie en energiedrankjes die uiteindelijk de vermoeidheid op lange termijn versterken.

Voortdurend gestrest en moe zijn doet veel meer dan je belabberd laten voelen. Het heeft in feite een enorme invloed op je lichaam, waardoor het moeilijker wordt om spieren op te bouwen, vet te verliezen en een gezond lichaamsgewicht te behouden. Als je levensstijl hectisch en je veel stress ervaart kan dit op de langer termijn opbreken. Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen om op een natuurlijke manier terug te vechten met de beste supplementen tegen vermoeidheid.

supplementen tegen vermoeidheid
Uitgerust wakker worden om de dag vol energie te beginnen

5 orthomoleculaire supplementen tegen vermoeidheid

Supplementen tegen vermoeidheid kunnen een welkome aanvulling zijn als je vermoeidheid ervaart en meer energie wilt hebben. Hieronder vind je onze top 5, in willekeurige volgorde, van de beste supplementen tegen vermoeidheid.

#1 Alfa-liponzuur (ALA)

ALA is een antioxidant die voorkomt in de mitochondria (energiecellen) van onze cellen en in een aantal voedingsbronnen aanwezig is. ALA fungeert als cofactor in de stofwisseling van energie door de mitochondriën. Het helpt enzymen voedingsstoffen (koolhydraten) uit voedsel om te zetten in energie (ATP) die door elke cel in het lichaam gebruikt wordt. Studies hebben gevonden dat de consumptie van ALA in de voeding of suppletie in verband gebracht kan worden met een betere mitochondriale functie en een afname van insulineresistentie (1)

Het consumeren van meer ALA uit orgaanvlees en broccoli of via een Alfa Liponzuur supplement kan bijdragen aan meer energie, prestaties verbeteren en de cognitieve gezondheid bevorderen door de synthese van mitochondriën te verhogen. ALA stimuleert de energiestofwisseling door de expressie van PGC-1 alfa, een regulator van de mitochondriale functie, te moduleren. Mitochondria is de plaats van de productie van energie die alle menselijke cellen nodig hebben en is betrokken bij vrijwel elke functie in het lichaam.

#2 Quercetine

Quercetine is Een plantaardig polyfenol die je terug kan vinden in voeding met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het beschermt het lichaam tegen onstabiele verbindingen die vrije radicalen heten. Quercetine komt voor in verschillende plantaardige voedingsmiddelen, zoals rode ui, appels, groene thee, en bessen.  Onderzoek wijst erop dat Quercetine supplementen belangrijke anti-vermoeidheid en vasoprotectieve effecten heeft (2). Quercetine verbetert ook de energie door zijn positieve invloed op de immuniteit.

#3 L- Citrulline

L-Citrulline is een aminozuur en wordt gebruikt als supplement voor sportprestaties en cardiovasculaire gezondheid. Suppletie met L-Citrulline kan helpen om vermoeidheid te verminderen en het uithoudingsvermogen tijdens inspanning te verbeteren. Citrulline is vooral bestudeerd in een sport- of inspanningscontext. Het kan de tijd verlengen die iemand nodig heeft om moe te worden tijdens inspanning. Een manier waarop citrulline dit bereikt is door tijdens de inspanning de bloedtoevoer naar de spieren te vergroten, waardoor ze het langer uithouden als ze tijdens intense inspanning hard werken. Eén studie keek speciaal naar mannen die klaagden over vermoeidheid. Suppletie met 6 g citrulline per dag gedurende 22 dagen, resulteerde erin dat de mannen minder vermoeidheid rapporteerden  (3)

#4 Q10

Q10 helpt alleen bij energieniveaus en oxidatieve stress als je in de eerste plaats lage CoQ10 niveaus hebt, waar veel mensen mee te maken krijgen naarmate ze ouder worden! CoQ10, kort voor co-enzym Q10, is een cruciale factor bij de cellulaire energieproductie en is een krachtige antioxidant wat goed inzetbaar is als supplement tegen vermoeidheid (4). Het wordt in al onze cellen gevonden, maar in hogere concentraties in onze hersenen, hart, en nieren. CoQ10 wordt door ons lichaam aangemaakt, maar neemt af naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot een behoefte aan supplementen

Onvoldoende hoeveelheden CoQ10 beperken het vermogen van de cellen om zich te delen en hun functies uit te voeren, wat op lange termijn tot vermoeidheid kan leiden. Er is aangetoond dat een tekort verband houdt met sommige chronische ziekten, maar er zijn geen veiligheidsrisico’s bij dagelijkse suppletie. Over het algemeen is een Co-enzym Q10 supplement nuttiger naarmate je ouder wordt (vanaf 20 jaar) om te helpen ons goed en minder vermoeid te voelen en op ons best te kunnen blijven presteren.

#5 NMN

NMN heeft tal van voordelen voor de algehele energie in het lichaam doordat het de NAD levels in het lichaam verhoogt. NMN supplementen kunnen daarnaast ook de slaapkwaliteit doen toenemen. Uit onderzoek blijkt dat het laten innemen van NMN door oudere volwassenen hun algehele slaap en lichamelijke functie verbetert, wat een positieve invloed kan hebben op hun stemming, vermoeidheid en hun mogelijke leeftijdsgebonden depressie kan verminderen. Wanneer depressie verlicht wordt door NMN ‘s middags in te nemen, kan het de cognitie verbeteren, wat leidt tot een algehele betere gezondheid bij het ouder worden. (5)

Studies over supplementen tegen vermoeidheid

Advies op maat voor meer energie!

Op zoek naar meer energie of wil je een advies op maat neem contact met ons via de WhatsApp button aan de linkerkant

Altijd de laatste nieuwtjes en deals in je mail ontvangen?

We sturen gemiddeld eens per 2 weken een nieuwsbrief!

Heb je een vraag of wil je ons iets laten weten? Plaats hieronder je comment!

Geef een antwoord

Over mij

Ik ben Jiska Payet. eigenaar van Beauty Unlimited en meer dan 25 jaar gespecialiseerd in huidverjonging en huidverbetering

Schrijf je in op de nieuwbrief

Recente Blogs

Volg ons