Hoe kan je je weerstand verhogen?
In dit artikel geven we je praktische tips om je weerstand te verhogen en te versterken waardoor je lichaam beter in staat is ziektes op een natuurlijke manier te bestrijden en te voorkomen. Hoe verhoog ik mijn weerstand? Over het algemeen doet je weerstand zijn werk uitstekend door je te beschermen tegen ziekteverwekkende micro-organismen. Maar soms faalt het: Een ziektekiem dringt met succes binnen en maakt je ziek. Is het mogelijk om in dit proces in te grijpen en je weerstand een boost te geven? Wat als je je dieet verbetert of bepaalde vitaminen of suppleties neemt die je weerstand verhogen? Kun je wijzigingen aanbrengen in je levensstijl om je weerstand te verhogen? Op al deze vragen geven we je antwoord!
Onderzoekers zijn bezig met het onderzoeken van de effecten van voeding, lichaamsbeweging, leeftijd, psychologische stress en andere factoren op de weerstand. Algemene gezondheidsstrategieën zijn in de eerste plaats zinvol omdat ze je weerstand bevorderen en andere bewezen positieve effecten hebben op je gezondheid.
Weerstand verhogen met tabletten, pillen en poeders
Je weerstand verhogen is de belangrijkste factor in je lichaam om elke vorm van ziekte te vermijden. Het is daarom van belang je weerstand een handje te helpen en het is nooit te vroeg om hier mee te starten. Begin met het versterken van je weerstand in de lente of zomer, zodat je weerstand op volle sterkte is de herfst en winter.
Er zijn aanwijzingen dat verschillende tekorten aan micronutriënten – bijvoorbeeld tekorten aan zink, selenium, ijzer, koper, foliumzuur en de vitaminen A, B6, C en E – de immuunreacties verminderen. Ook zijn er relatief nieuwe supplementen die je weerstand effectief versterken.
3 unieke supplementen voor een betere weerstand
- L-citruline: Uit een onderzoek bij 17 mannelijke wielrenners is gebleken dat L-citrulline-supplementen voor de training de immuniteit kan versterken. Neutrofielen (een type witte bloedcel) van de fietsers die L-citrulline kregen toegediend, bleken beter in staat infecties te bestrijden door een sterkere weerstand. (1)
- Fisetine supplement, wordt in verband gebracht om ontstekingen en infecties tegen te gaan en het immuunsysteem te versterken (2)
Weerstand verhogen op natuurlijke manier
De eerste stap in de verdediging tegen ziektes is kiezen voor een gezonde levensstijl. Het volgen van algemene richtlijnen voor een goede gezondheid is de eerst stap die je kunt nemen om jouw weerstand op natuurlijke wijze op peil te houden of te versterken.
Elk deel van je lichaam, inclusief je weerstand, functioneert beter wanneer het beschermd is tegen aanvallen van buitenaf en versterkt wordt door gezonde leefgewoonten, zoals deze:
- Rook niet.
- Eet een dieet met veel fruit en groenten, bij voorkeur biologisch
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
- Zorg voor een gezond gewicht met een bmi van onder de 25
- Als u alcohol drinkt, drink dan met mate.
- Zorg voor voldoende slaap.
- Neem maatregelen om infectie te voorkomen, zoals het regelmatig wassen van uw handen en het grondig bereiden van vlees.
- Probeer stress tot een minimum te beperken
Lichaamsbeweging verhoogt je weerstand
Regelmatige lichaamsbeweging is een van de pijlers van een gezond leven. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, verlaagt de bloeddruk, helpt het lichaamsgewicht onder controle te houden, en beschermt tegen een verscheidenheid aan ziekten. Maar helpt het ook om je weerstand te versterken en gezond te houden? Net als een gezond dieet kan lichaamsbeweging bijdragen aan een algemene goede gezondheid en dus aan een gezonde weerstand.
Een gezond afweersysteem vereist het samenwerking van twee lagen van immuun bescherming: het aangeboren immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem.
Onderzoek heeft aangetoond dat één keer matig sporten een positieve impuls geeft aan zowel het aangeboren als het verworven immuunsysteem. Elke matige aerobe oefening mobiliseert onmiddellijk miljoenen immuun cellen. De gemobiliseerde cellen komen eerst vanuit de milt en het beenmerg in de bloedsomloop terecht voordat ze naar de longen gaan waar een verhoogde immuun afweer nodig kan zijn. Deze cellen, gemobiliseerd door training, zijn klaar voor een gevecht terwijl ze zich bewegen tussen de bloedsomloop en de weefsels.
Afhankelijk van de intensiteit en de duur van de inspanning, kan het aantal circulerende immuun cellen met 50% tot 400% toenemen. Neutrofielen en macrofagen vormen het grootste percentage van die toename. Deze door inspanning veroorzaakte toename van immuun cellen is echter van voorbijgaande aard, aangezien het immuunsysteem binnen drie uur terugkeert naar het niveau van vóór de inspanning. Bijgevolg is aanhoudende en regelmatige matige lichaamsbeweging de sleutel tot het verbeteren van de reactie van het immuunsysteem op ziekteverwekkers en het verminderen van het risico op infectie op lange termijn.
Wat moet ik doen om mijn weerstand te versterken door te trainen?
Aanzienlijke gezondheidsvoordelen kunnen worden bereikt met vele soorten aerobe activiteit (bv. wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, of dansen). Onderzoek toont aan dat 20-40 minuten lichaamsbeweging van matige intensiteit per dag voldoende is om jouw weerstand een positieve impuls te geven. Hieronder vind je verschillende manieren om de intensiteit te controleren tijdens aerobe lichaamsbeweging om jouw doelen voor lichaamsbeweging te bereiken.
Doe de “praattest”
De “praattest” is een eenvoudige manier om de relatieve intensiteit van lichaamsbeweging te meten. Je kunt praten, maar niet zingen, terwijl je een activiteit van gemiddelde intensiteit uitvoert. Bij een hoge intensiteit kunt je niet meer dan een paar woorden zeggen zonder te pauzeren om adem te halen.
Weerstand verhogen door voeding
Er blijkt een verband te bestaan tussen voeding en weerstand bij ouderen. Een vorm van ondervoeding die verrassend vaak voorkomt, zelfs in welvarende landen, staat bekend als “ondervoeding door micronutriënten”. Ondervoeding door micronutriënten, waarbij een persoon een tekort heeft aan bepaalde essentiële vitaminen en mineralen die via de voeding worden, kan bij ouderen voorkomen. Ouderen hebben de neiging minder te eten en hebben vaak minder variatie in hun voedingspatroon.
Zoals voor de meeste dingen in je lichaam geldt, dat een gezond dieet de sleutel tot een sterk afweersysteem. Dit betekent dat u voldoende groenten, fruit, peulvruchten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten moet eten.
Een gezonde voeding geeft je niet alleen weerstand maar ook energie die je nodig hebt. Zorg er ook voor dat je voldoende micronutriënten binnenkrijgt die een rol spelen bij de instandhouding van je weerstand, waaronder:
Welke vitaminen voor weerstand
- Vitamine B6, te vinden in kip, zalm, tonijn, bananen, groene groenten en aardappelen (met schil)
- Vitamine C, te vinden in citrusvruchten, waaronder sinaasappels en aardbeien, maar ook tomaten, broccoli en spinazie
- Vitamine E, zit in amandelen, zonnebloem- en saffloerolie, zonnebloempitten, pindakaas en spinazie
Water is essentieel voor een goede weerstand
Het drinken van water kan de algemene weerstand van je lichaam helpen verbeteren. Als je gehydrateerd blijft, helpt dat je lichaam op natuurlijke wijze de bacteriën en toxines te verwijderen die infecties veroorzaken. Met behulp van water worden zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam verspreid en worden afvalstoffen uit het lichaam gespoeld. Zo helpt het ziekten op afstand te houden.
Je weerstand bepaalt de gezondheid van je lichaam en bepaalt je vermogen om ziekten te bestrijden. Het drinken van veel vocht, vooral water, wordt gezien als een preventieve vorm van het handhaven van de gezondheid.
Water is dus nog steeds het beste wat je kunt drinken. Elke persoon verschilt, maar streef ernaar om 2 liter water per dag te drinken. Dat kan moeilijk zijn om te doen. Je lichaam raakt uitgedroogd na uren slaap, dus drink meteen veel water als je wakker wordt. Als je moeite hebt om genoeg water te drinken, stel dan gedurende de dag geheugensteuntjes in of drink voor elke maaltijd een glas water. Warme thee zonder cafeïne kan meetellen als onderdeel van je dagelijkse hoeveelheid water.
Verminderde weerstand bij het ouder worden
Naarmate we ouder worden, vermindert onze weerstand, wat op zijn beurt bijdraagt tot een toename van infecties en meer gevallen van kanker. Naarmate de levensverwachting in de ontwikkelde landen is toegenomen, stijgt ook de toename van leeftijdsgebonden ziekten.
Hoewel sommige mensen gezond ouder worden, is de conclusie van veel studies dat ouderen in vergelijking met jongere mensen meer kans hebben om infectieziekten op te lopen en, wat nog belangrijker is, meer kans hebben om daaraan te sterven. Infecties van de luchtwegen, waaronder griep, het COVID-19-virus en vooral longontsteking, zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak bij 65-plussers.
Sommige wetenschappers merken op dat dit verhoogde risico samenhangt met een daling van het aantal T-cellen, mogelijk doordat de thymus atrofieert naarmate men ouder wordt en minder T-cellen produceert om infecties te bestrijden. Andere wetenschappers zijn geïnteresseerd in de vraag of het beenmerg minder efficiënt wordt in het produceren van de stamcellen die aan de basis liggen van de cellen van het immuunsysteem.
Verlaagde weerstand door stress
De moderne geneeskunde is zich bewust geworden van de nauwe relatie tussen lichaam en geest en de mogelijke verzwakking van je weerstand Een grote verscheidenheid van kwalen, waaronder maagklachten, kanker, netelroos en hartkwalen, worden in verband gebracht met de effecten van stress.
Wanneer je stress hebt, wordt het stresshormoon cortisol afgescheiden. Het vermindert de vechtkracht van je immuunsysteem, omdat het de productie van lymfocyten in je lichaam verlaagt. Als gevolg daarvan verzwakt je weerstand.
Huidproblemen die kunnen ontstaan bij een lage weerstand
Een lage weerstand kan de huid kwetsbaarder maken voor verschillende soorten huidproblemen. Hieronder staan enkele voorbeelden van huidproblemen die kunnen worden geassocieerd met een lage weerstand:
Acne: Acne kan worden veroorzaakt door een overmatige groei van bacteriën op de huid en een lage weerstand kan dit proces verergeren.
Eczeem: Eczeem is een ontstekingsaandoening van de huid en kan worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Een lage weerstand kan bijdragen aan de ontwikkeling van eczeem.
Infecties: Een lage weerstand kan de huid kwetsbaarder maken voor infecties zoals ringworm, schimmelinfecties en andere bacteriële of virale infecties.
Rosacea: Rosacea is een chronische huidaandoening die roodheid, ontstekingen en soms pukkels op het gezicht veroorzaakt. Een lage weerstand kan bijdragen aan de ontwikkeling van rosacea.
Psoriasis: Psoriasis is een auto-immuunziekte die ontsteking en schilfering van de huid veroorzaakt. Een lage weerstand kan bijdragen aan de ontwikkeling van psoriasis.
Er zijn meerdere factoren die kunnen bijdragen aan huidproblemen, waaronder genetica, hormonen, stress, dieet en omgevingsfactoren. Als je regelmatig last hebt van huidproblemen, is het verstandig om een afspraak te maken bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog.
Lage weerstand indicaties
Tekenen en symptomen van een lage weerstand is vatbaarheid voor infecties.
Iemand met een lage weerstand zal vaker infecties oplopen dan de meeste andere mensen, en deze ziekten kunnen ernstiger zijn of moeilijker te behandelen. Je kunt ook te maken krijgen met een infectie die een persoon met een sterker immuunsysteem niet zou krijgen. Een arts kan een bloedonderzoek doen om vast te stellen of iemand een lage weerstand heeft. De test zal uitwijzen of iemand voldoende antilichamen heeft.
Infecties die mensen met een lage weerstand vaak krijgen zijn onder andere:
- longontsteking
- meningitis
- bronchitis
- huidinfecties
- regelmatig verkouden
- koortslippen
Mensen met een lage weerstand hebben ook meer kans op:
- auto-immuunziekten
- ontsteking van de inwendige organen
- bloedstoornissen of -afwijkingen, zoals bloedarmoede
- spijsverteringsproblemen, zoals gebrek aan eetlust, diarree en buikkrampen
- groei- en ontwikkelingsachterstand bij baby’s en kinderen