BMI Berekenen mannen en vrouwen

Inhoudsopgave

BMI berekenen

Je BMI berekenen kun je eenvoudig online doen. Je kunt hier je BMI berekenen, aan de hand van je lengte en gewicht. Op deze manier kun je op een snelle manier je BMI berekenen. Het maak voor de BMI niet uit of je vrouw of man bent

Onze BMI calculator berekent automatisch jouw Body Mass index. Makkelijker kunnen we het niet maken!

Hoe bereken je jouw BMI?

 1. Vul gewicht en lengte in om je BMI te berekenen
 2. De BMI calculator laat zien of je een gezonde BMI hebt of dat je ondergewicht, overgewicht of obesiitas hebt.
 3. Heb je een ongezond BMI? Onderneem dan actie om af te vallen of  aan te komen in overleg met een huisarts, voedingsdeskundige en/of sportinstructeur. Een gezonde levenstijl met veel beweging en gezond eten kan hier bij helpen.

BMI berekenen vrouwen en mannen van 18 tot 70 jaar

Is je BMI lager dan 30 en heb je plaatselijk vet waar je niet van af komt?

Bekijk dan wat wij voor je kunnen betekenen met een Cryolipolyse behandeling (vet bevriezen) 

Wat is BMI

De BMI (Body Mass Index) formule is een internationaal gebruikte maat voor vouwen en mannen die je laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een indicatie  van hoe gezond je lichaamsgewicht is. 

De BMI is minder geschikt voor als je heel gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of van Aziatische afkomst bent. 

De Body Mass Index (BMI) is het gewicht van een volwassen vrouw of man in kilogram, gedeeld door het kwadraat van de lengte. De BMI is de eenvoudigste meetmethode voor gewichtscategorieën zoals ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht of obesitas.

De BMI meet geen lichaamsvet. De uitkomst van de BMI calculator moet gezien worden als een idicatie voor gezond gewicht.

Wanneer er sprake is van ernstig overgewicht (obesitas) of ernstig ondergewicht adviseren wij altijd een voeding- of sportdeskundige te raadplegen in combinatie met je huisarts.

BMI waardenUitkomstRisico's
<16Ernstig ondergewichtKans op overlijden
16 - 18.49OndergewichtTekort aan voedingsstoffen, zwak immuumsysteem
18.5 - 24.99Gezond gewichtGeen extra risico's op basis van gewicht
25 - 29.99OvergewichtVerhoogde bloeddruk, cholesterol, hartproblemen, kanker
30 - 34.99Obesitas klasse 1Druk op botten en gewrichten, diabetici, Verhoogde bloeddruk, cholesterol, hartproblemen, kanker
35- 39.99Obesitas klasse 2Druk op botten en gewrichten, diabetici, Verhoogde bloeddruk, cholesterol, hartproblemen, kanker
>40Obesitas klasse 3Druk op botten en gewrichten, diabetici, Verhoogde bloeddruk, cholesterol, hartproblemen, kanker

Bovenstaande BMI tabel laat zien dat het belangrijk is binnen de BMI grenzen van 18,5 – 25 te blijven. Binnen die grenzen heb je een gezond gewicht. Je eigen BMI berekenen kan hierboven via de BMI calculator. Controleer wat jouw BMI score is en of je een gezond gewicht hebt.

BMI en Cryolipolyse

Onze praktijk in Amsterdam bieden wij cryolipolyse behandeling aan om op lokale plekken zoals buik, benen en armen vet te bevriezen. Dit is een effectieve methode om plaatselijk vet aan te pakken maar niet geschikt voor mensen met obesitas.

Heb je een BMI van boven de 30 dan kunnen wij helaas geen cryo behandeling uitvoeren. Uitzondering hierop zijn krachtsporters, of sporters met veel spiermassa.

Bij een BMI boven de 30 zijn de vetcellen te groot om te laten bevriezen. De resultaten zullen bij een BMI van boven de 30 daarom tegenvallen. Wel kunnen wij je doorverwijzen naar een voedingsdeskundige of personal trainer die je op weg kunnen helpen naar een gezond gewicht.

BMI-berekenen-weegschaal

Overgewicht en obesitas

Heb je een BMI hoger dan 25?

Dan is er al sprake van overgewicht. Ben je (top) sporter met een grote spiermassa dan kan dit leiden tot een hogere BMI. De BMI calculator is minder geschikt voor sporters met veel spiermassa. Bij een BMI hoger dan 25 is het advies om meer te bewegen en gezonder te eten. 

Bij een BMI hoger dan 30:

Adviseren wij contact op te nemen met je huisarts en professionale hulp te zoeken op het gebied van beweging en voeding.

Meer dan 50% van de Nederlanders heeft overgewicht

In 2020 had  50% van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht waarvan bijna 14% ernstig overgewicht (obesitas)

Helaas zal dit percentage in 2021 flink zijn toegenomen door het sluiten van de sportscholen tijdens de Corona pandemie. Dit zal als gevolg op de lange termijn betekenen dat er meer personen worden opgenomen in ziekenhuizen met obesitas gerelateerde aandoeningen.

BMI Ondergewicht en Anorexia

Heb je een BMI veel lager dan 18.5 dan is er in dat geval sprake van (ernstig) ondergewicht oftewel anorexia.

Voor je eigen gezondheid is het van belang hulp te gaan zoeken. Een te laag gewicht is net zo ongezond als een te hoog gewicht.

Daarnaast bestaat de kans dat een persoon met een BMI  lager dan 18.5 last krijgt van psychologische klachten en lichamelijke klachten.

BMI en zwanger raken?

Hoe hoger de BMI, des te kleiner de kans bij vrouwen op een zwangerschap. Bij een BMI van 35 is de kans op een zwangerschap 26% lager dan bij een BMI tussen de 21 en 30. Bij een BMI van 40 is de kans op een zwangerschap zelfs 43% lager.

Te hoge BMI en complicaties zwangerschap

Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht maar de kans op complicaties is dan nauwelijks verhoogd.

Bij een BMI tussen de 30 en 35 zijn er wel extra risico’s zoals zwangerschapssuikerziekte.

Bij een BMI boven de 35 is het niet meer verantwoord om thuis te bevallen. De kans op complicaties (zoals een te zware baby en veel bloedverlies) neemt toe, waardoor de bevalling extra risico’s met zich mee kan dragen.

BMI berekenen tijdens zwangerschap

Uiteraard zal je aankomen tijdens de zwangerschap. Daarom gaat het berekenen van je BMI bij zwangerschap er iets anders aan toe.

De ene vrouw komt veel meer aan dan de andere. Daarom is het zeker goed om je BMI te berekenen op het moment dat je zwanger bent.

Wil je jouw index berekenen terwijl je zwanger bent?
Dan is het tevens van belang om aan te geven wanneer je uitgerekend bent.  Via gewichtstoename zwangerschap berekenen kun je zelf heel eenvoudig uitrekenen wat je BMI is tijdens zwangerschap.

BMI-zwangerschap

BMI berekenen formule

Bmi berekenen wordt gedaan met de QI-formule. We berekenen de queteletindex in kilo’s gedeeld door de lengte in het kwadraat. hieronder schrijven we de formule voor je uit:

BMI = massa in kilo’s / de hoogte in meters in het kwadraat

Voorbeeld BMI berekening:

Een persoon is 180 cm en weegt 80 kilogram.

BMI = 80 kilogram / (1,80m x 1,80m) = 80 kilogram / 3,24 = 24,69

Zoals je kunt zien aan de berekening en de BMI tabel heeft deze persoon een gezond gewicht

Aanvullende methode om gezond gewicht en vet te meten

Middelomtrek (buikomvang) meten

Voor je gezondheid is het belangrijk te weten waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is namelijk zeer gevaarlijk voor je gezondheid.

Buikvet kan betekenen dat je visceraal vet hebt. Visceraal vet is onderhuid buikvet die de volgende risico’s met zich mee brengt:

 • Coronaire hartziekte
 • Kanker
 • Beroerte
 • Dementie
 • Diabetes
 • Depressie
 • Artritis
 • Zwaarlijvigheid
 • Seksuele disfunctie
 • Slaapproblemen
 • Covid-19

Hoe meet je je middelomtrek?

 1. Ga recht staan
 2. Breng een meetlint aan rond je middel in een trechte lijn, op de blote huid
 3. Trek het meetlint niet te strak aan
 4. Meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel
Buikomtrek-meten

Wat is een gezonde buikomvang

Laag risico:
– Mannen: < 94 cm
– Vrouwen: < 80 cm

Matig risico:
– Mannen: 94-102 cm
– Vrouwen: 80-88 cm

Hoog risico:
– Mannen: > 102 cm
– Vrouwen: > 88 cm

Voor een goed beeld van de gezondheid van je gewicht, is het ook goed om na te gaan of je een gezond BMI hebt.

Uitzonderingen BMI berekenen

We hebben het al eerder aangegeven; er zijn een aantal uitzonderingen waarop een BMI berekening niet de juiste methode is.

Krachtsporter en BMI berekenen

Als krachtsporter kan het het zijn dat je BMI in de categorie overgewicht valt, terwijl je juist geen hoge vetmassa hebt. In dat geval is de middelomtrek een goede aanvullende maat om het gezondheidsrisico in kaart te brengen.

Aziatische afkomst en BMI berekenen

De BMI van mensen met een Aziatische afkomst wijkt af van die van westerse mensen. Een BMI van 22 bij een persoon uit Azie is vergelijkbaar met een BMI van 25 bij het Kaukasische ras.

BMI berekenen ouderen of kinderen

Verder wordt er bij kinderen ook een andere waarde gehanteerd en wordt er geen rekening gehouden met de veroudering van het lichaam bij mensen op leeftijd (meer vet, minder spiermassa).

close

Altijd de laatste nieuwtjes en deals in je mail ontvangen?

We sturen gemiddeld eens per 2 weken een nieuwsbrief!