Inhoudsopgave

Orgaanvet is een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van onze gezondheid. Het is een type vet dat zich rond onze inwendige organen bevindt. Hoewel dit vet niet zichtbaar, kan een ophoping van orgaanvet leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.  Wanneer we nadenken over vet, denken we vaak aan het zichtbare vet dat we zien rond onze buik, heupen, dijen en andere delen van ons lichaam. Zichtbaar vet kan tegenwoordig makkelijk worden verwijderd met cryolipolyse, maar orgaanvet ligt dieper waardoor dit niet te behandelen is door middel van cryolipolyse. Orgaanvet is vaak dus minder zichtbaar, maar wel heel erg belangrijker voor onze gezondheid. In dit artikel gebaseerd op vele wetenschappelijke studies gaan we dieper in op orgaanvet en de rol die het speelt in onze algehele gezondheid.

Wat is orgaanvet?

Orgaanvet, ook wel visceraal vet genoemd, is het vetweefsel dat zich ophoopt rond onze interne organen, zoals de lever, de alvleesklier en de darmen. In tegenstelling tot het onderhuidse vet dat net onder de huid zit, kan orgaanvet niet worden gezien of aangeraakt. Het kan alleen goed worden gemeten via medische apparatuur, zoals een CT-scan of een MRI scan. Ook zijn er weegschalen op de markt die beweren orgaanvet te kunnen meten, maar dit is slechts een indicatie. Er zijn wel andere manier om te bepalen of je een risico loopt op orgaanvet, dit leggen we onderaan in dit artikel uit.

Waarom is orgaanvet gevaarlijk?

Orgaanvet wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en leververvetting.

Type 2 diabetes: Onderzoek heeft aangetoond dat een ophoping van orgaanvet in de buikstreek kan leiden tot insulineresistentie, een aandoening waarbij de cellen in ons lichaam niet goed reageren op insuline. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed in de cellen van ons lichaam te krijgen voor energie. Als de cellen niet goed reageren op insuline, blijft er te veel glucose in het bloed achter, wat kan leiden tot type 2 diabetes.

Hart- en vaatziekten: Orgaanvet kan ook leiden tot hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte. Een ophoping van orgaanvet kan namelijk leiden tot verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en ontstekingen in het lichaam, allemaal factoren die kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Leververvetting: Orgaanvet kan ook leiden tot leververvetting, een aandoening waarbij er te veel vet in de lever wordt opgeslagen. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekens in de lever, wat uiteindelijk kan leiden tot leverfalen. Naast een gezonde lifestyle zijn er ook supplementen ter ondersteuning van een gezonde lever.

Orgaanvet
Orgaan vet zoals lever vervetting kan leiden tot lever falen

Hoe ontstaat orgaanvet?

De ophoping van orgaanvet wordt vaak geassocieerd met overgewicht en obesitas. Mensen die overgewicht hebben, hebben vaak meer orgaanvet dan mensen met een gezond gewicht. Dit komt omdat vetweefsel de neiging heeft om zich op te hopen rond de interne organen als er te veel vet in het lichaam aanwezig is.

Er zijn echter ook andere factoren die bijdragen aan de ophoping van orgaanvet, zoals een zittende levensstijl, een slecht dieet en genetische aanleg. Mensen die weinig bewegen en een dieet hebben dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers hebben een grotere kans op de ophoping van orgaanvet.

Oorzaken orgaanvet

 • Slechte gewoonten zoals roken en het eten van bewerkte voeding
 • Onvoldoende lichaamsbeweging
 • Onregelmatige of onvoldoende slaap
 • Hogere leeftijd
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Verkeerd en ongezond voedsel

10 tips voor minder orgaanvet!

Gelukkig is het mogelijk om orgaanvet te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop dit kan worden gedaan:

1. Afvallen kan orgaanvet verminderen

Wanneer iemand te zwaar is, kan er zich vet ophopen in en rond de organen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen. Door gewicht te verliezen kan het lichaamsvet afnemen, inclusief het vet rond de organen, waardoor het risico op deze aandoeningen kan worden verminderd. Het is echter belangrijk om op een gezonde manier af te vallen door middel van een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Intermittent fasting kan hierbij helpen,  waarbij je bijvoorbeeld in een tijdbestek van 8 uur eet en 16 uur niet.

2. Eet minder koolhydraten

Het aantal koolhydraten dat men moet verminderen om af te vallen verschilt per persoon, afhankelijk van hoe snel men gewicht wil verliezen en wat men goed kan volhouden. Een onderzoek uit 2003 heeft aangetoond dat obese vrouwen die een koolhydraatarm dieet volgden ruim twee keer zoveel gewicht verloren in vergelijking met vrouwen die een vetarm dieet volgden. Na zes maanden verloor de koolhydraatarme groep gemiddeld 8,5 kilo terwijl de vetarme groep gemiddeld 3,9 kilo verloor. Daarnaast werden verbeteringen gezien in het goede HDL-cholesterol en het triglyceridengehalte.

Een dieet dat rijk is aan onbewerkte voedingsmiddelen en weinig toegevoegde suiker. Dit kan helpen om orgaanvet te verminderen. Het verminderen van de inname van bewerkte koolhydraten is een van de snelste manieren om visceraal vet te verliezen, wat ook wel bekend staat als een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarm dieet omvat het verminderen van de inname van koolhydraten en het vervangen daarvan met gezonde vetten en eiwitten. Dit houdt in dat men voornamelijk geraffineerde koolhydraten zoals snelle suikers moet vermijden, evenals brood, pasta, aardappelen en rijst. Goede koolhydraatbronnen zoals groenten, fruit, noten, zilvervliesrijst, havermout en boekweit mogen wel met mate worden gegeten.

3. Omega-3 olie om orgaanvet te verminderen

Het is belangrijk om voldoende omega 3-vetten binnen te krijgen. Je kunt dit doen door meer gezonde vetten te eten, zoals vette vis, visolie of algenolie. Omega 3-vetzuren verminderen insulineresistentie en verhogen de insulinegevoeligheid, wat belangrijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Internationale gezondheidsorganisaties adviseren om tussen de 250 en 500 mg per dag EPA en DHA te nemen. Studies tonen aan dat visoliesupplementen kunnen helpen om visceraal vet te verminderen. Om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen, kun je ervoor kiezen om 2 keer per week vette vis te eten of een supplement zoals visolie of algenolie te gebruiken.

4. Orgaanvet verbranden met lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan orgaanvet verbranden. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten per week matige intensiteit lichaamsbeweging te doen zoals wandelen of fietsen. Beweeg meer, zeker als je veel zittend werk doet. Neem regelmatig pauzes om even een stukje te wandelen. Neem een hond, waardoor je dagelijks wordt verplicht te gaan lopen.

Er zijn studies die suggereren dat hondenbezitters over het algemeen een betere gezondheid hebben dan mensen zonder honden. Een groot aantal studies heeft aangetoond dat hondenbezitters meer lichaamsbeweging krijgen dan mensen zonder honden, omdat ze hun honden moeten uitlaten en met ze moeten spelen. Dit kan bijdragen aan een betere fysieke gezondheid, waaronder een gezonder hart en een betere bloeddruk. Bovendien hebben studies ook aangetoond dat hondenbezitters vaak minder last hebben van depressie en stress dan mensen zonder honden. 

5. Krachttraining tegen orgaanvet

Als je op zoek bent naar een effectieve sport om visceraal vet te verliezen, dan is krachttraining een goede keuze. Uit onderzoek is gebleken dat krachttraining een belangrijke rol kan spelen bij het verbranden van visceraal vet, en dat is goed nieuws voor mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid. Je hoeft niet per se naar de sportschool hoeft te gaan om krachttraining te doen. Je kunt al beginnen met het tillen van gewichten thuis of bijvoorbeeld in het park. Het belangrijkste is dat je iets doet met gewichten, omdat dit kan helpen bij het opbouwen van spiermassa en het verbranden van vet.Maar als je het idee hebt dat krachttraining helemaal niets voor jou is, dan kan het doen van groepstrainingen een goede optie zijn. Bij groepstrainingen doe je nog steeds een vorm van krachttraining, maar het teamverband en de sociale aspecten van het samen trainen kunnen het een stuk leuker maken om vol te houden. Bovendien kun je hierbij ook andere vormen van lichaamsbeweging toevoegen, zoals cardio-oefeningen of stretching, om je algehele fitheid te verbeteren.

6. Verminder stress

Langdurige stress kan bijdragen aan de ophoping van orgaanvet. Probeer daarom stress te verminderen door bijvoorbeeld meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Stress heeft een negatieve impact op vrijwel alle aspecten van je leven en is daarmee een sluipmoordenaar voor je gezondheid. Wanneer je constant een te hoog niveau van het stresshormoon cortisol in je lichaam hebt, heeft dit nadelige gevolgen voor onder andere je testosteronspiegel, slaap, mentale welzijn, vetpercentage en eetlust.Te veel stress in je leven kan de eetlust en opslag van visceraal vet verhogen, waardoor je buikomvang toeneemt.Gelukkig zijn er verschillende manieren om je cortisolspiegel te verlagen, zoals sporten en goed slapen. Maar het aanpakken van de oorzaak van je stress is natuurlijk het beste. Dit kan voor iedereen anders zijn, dus het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou werkt. Meditatietechnieken en yoga kunnen bijvoorbeeld helpen om beter met stress om te gaan en je mentale veerkracht te vergroten. Zo leer je verschillende mentale technieken om stress onder controle te houden en de baas te blijven.

Continue te veel van het stresshormoon cortisol in je lichaam hebben is funest voor:

 • Testosteronspiegel
 • Slaap
 • Geestelijke welzijn
 • Vetpercentage
 • Eetlust
 • Orgaanve
Orgaanvet
Stress kan bijdragen aan orgaanvet

7. Eet meer gezonde vezels tegen orgaanvet:

Een gezond dieet bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder vezels, die vaak over het hoofd worden gezien. Vezels zijn een type koolhydraten die niet door het lichaam worden verteerd. Oplosbare vezels hebben de eigenschap de eetlust te onderdrukken en kunnen helpen bij gewichtsverlies. Uit een observationele studie onder 1100 deelnemers is gebleken dat een verhoogde inname van vezels kan bijdragen aan een afname van visceraal vet. De deelnemers die dagelijks 10 gram oplosbare vezels extra aten, vertoonden een afname van 3,7% in het vetpercentage van hun buik gedurende een onderzoeksperiode van 5 jaar. Dit benadrukt het belang van het eten van voldoende vezels als onderdeel van een gezond dieet en om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

8. Transvetten vermijden

Niet alle vetten in onze voeding zijn even gezond. Sommige vetten, zoals meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals omega 3-vetzuren), hebben positieve effecten op onze gezondheid, terwijl andere vetten, zoals transvetten, juist schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam. Transvetten zijn de meest ongezonde vetten die we kunnen eten en worden kunstmatig gemaakt door fabrikanten om voedsel goedkoper en makkelijker te kunnen produceren. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer transvetten we consumeren, hoe groter het risico is op de opbouw van orgaanvet.Het is daarom verstandig om transvetten zoveel mogelijk uit ons dieet te vermijden. Dit kunnen we doen door voedingsmiddelen te vermijden die gefrituurd zijn en bewerkte voedingsmiddelen zoals snacks, koekjes en gebak te beperken. Het vermijden van transvetten kan helpen om ons lichaam gezonder te maken en ons risico op ziektes te verminderen.

9. Slaap voldoende

Onvoldoende slaap kan leiden tot de ophoping van orgaanvet. Zorg daarom voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor een goede gezondheid, het kan ook helpen bij het verbranden van ongezond visceraal buikvet. Onderzoek heeft aangetoond dat een verbetering van de slaapkwaliteit kan leiden tot algeheel gewichtsverlies, vooral in de buikregio (bron). Onvoldoende slaap kan daarentegen leiden tot een toename van ongezond orgaanvet. Het wordt aanbevolen om 7-9 uur slaap per nacht te krijgen om optimaal te kunnen functioneren. 

10. Minder alcohol drinken

Ons lichaam heeft geen efficiënte manier heeft om alcohol op te slaan. Daarom krijgt de lever voorrang bij het afbreken van alcohol boven het verbranden van lichaamsvet. Dit betekent dat als je alcohol drinkt, je lichaam niet in staat is om vet te verbranden totdat alle alcohol uit je systeem is. Bovendien is alcohol een bron van lege calorieën, wat betekent dat het veel calorieën bevat maar weinig voedingsstoffen levert. Een glas rosé bevat bijvoorbeeld ongeveer 110 calorieën en een flesje bier bevat ongeveer 135 calorieën. Als je regelmatig alcohol drinkt, kan dit dus bijdragen aan een verhoogde calorie-inname, wat kan leiden tot gewichtstoename, waaronder vetophoping in de buik en orgaanvet.Als je graag af en toe een alcoholisch drankje drinkt, probeer dan je alcoholgebruik te beperken tot maximaal 2 glazen per week. Door minder alcohol te drinken, kan je bijdragen aan het verminderen van de calorie-inname en het verbranden van lichaamsvet, vooral in de buikstreek. Het verminderen van je alcoholgebruik kan dus een belangrijke stap zijn om je doelstellingen voor een gezonder lichaam te bereiken.

Opslag orgaanvet verschillt bij mannen en vrouwen

Het opslaan van orgaanvet werkt verschillend tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben de neiging om vet op te slaan rond hun buik, terwijl vrouwen het opslaan op de heupen, billen en benen. Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de spiermassa af en neemt het lichaamsvet toe, wat kan leiden tot meer visceraal vet, zelfs als er geen gewichtstoename is. Bij mannen kunnen leeftijd, inactiviteit en een ongezonde levensstijl ook leiden tot de ontwikkeling van visceraal vet. Overmatig alcoholgebruik kan bij mannen leiden tot meer vetopslag rond de buikstreek.

Er zijn nog meer verschillen te benoemen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de opslag van orgaanvet:

 • Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa dan vrouwen, wat betekent dat ze over het algemeen meer calorieën verbranden, zelfs in rust, waardoor het risico op het ontwikkelen van visceraal vet lager is dan bij vrouwen.
 • Bij mannen kan het testosteronniveau invloed hebben op de hoeveelheid visceraal vet die wordt opgeslagen. Een lager testosteronniveau kan leiden tot meer vetopslag.
 • Bij vrouwen kan zwangerschap leiden tot een toename van visceraal vet, vooral als er te veel gewicht wordt gewonnen tijdens de zwangerschap.
 • Bij mannen is er een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten als gevolg van de opslag van visceraal vet, terwijl bij vrouwen de opslag van onderhuids vet een hoger risico op deze ziekten met zich meebrengt.

Hoe kun je orgaanvet meten?

Er zijn verschillende manieren om te meten of je orgaanvet hebt. Een nauwkeurige methode is door middel van een CT-scan of MRI-scan, maar deze methoden worden meestal alleen gebruikt voor onderzoek of medische doeleinden. Er zijn echter ook snellere manieren om een schatting te krijgen van je orgaanvetpercentage:

 1. Orgaan vet meten met Bio-elektrische impedantie-analyse (BIA): Dit is een methode waarbij een apparaat een lage elektrische stroom door je lichaam stuurt om de weerstand te meten. Op basis van deze weerstand kan het apparaat een schatting maken van je orgaanvetpercentage. Slimme weegschalen meten op deze manier vaak het totale lichaamsvetpercentage, inclusief visceraal vet. Visceraal vet is het vet dat rond de organen in de buikholte zit en wordt geassocieerd met gezondheidsrisico’s.

  Hoewel slimme weegschalen een goede schatting kunnen geven van het totale lichaamsvetpercentage, zijn ze niet altijd even accuraat in het meten van specifiek visceraal vet. Een studie gepubliceerd in het Journal of Diabetes Science and Technology concludeerde dat verschillende soorten slimme weegschalen die orgaanvet meten, inconsistente en onnauwkeurige resultaten opleverden in vergelijking met de meest betrouwbare methode van MRI-scans.

 2. Huidplooimeting: Dit is een methode waarbij een professional je huidplooien meet met behulp van een speciale tang. Op basis van deze metingen kan een schatting worden gemaakt van je totale lichaamsvetpercentage en dus ook of je een risico hebt op orgaanvet.

 3. Tailleomvang: Het meten van je tailleomvang kan een indicatie geven of je een verhoogd risico hebt op orgaanvet. Een tailleomvang van meer dan 88 cm bij vrouwen en meer dan 102 cm bij mannen wordt beschouwd als verhoogd risico.

Orgaanvet
Het meten van je taille geeft een indicatie of je risico loopt op orgaanvet

Conclusie orgaanvet

Orgaanvet is een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien aspect van onze gezondheid. Een ophoping van orgaanvet kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en leververvetting. Gelukkig is het mogelijk om orgaanvet te verminderen door middel van gewichtsverlies, een gezond dieet, lichaamsbeweging, stressvermindering, minder alcohol te drinken en voldoende slaap te pakken. Door deze stappen te nemen kunnen we ons lichaam gezonder maken en de kans op gezondheidsproblemen, door een teveel aan orgaanvet, verminderen.

Altijd de laatste nieuwtjes en deals in je mail ontvangen?

We sturen gemiddeld eens per 2 weken een nieuwsbrief!

Heb je een vraag of wil je ons iets laten weten? Plaats hieronder je comment!

Geef een reactie

Over mij

Ik ben Jiska Payet. eigenaar van Beauty Unlimited en meer dan 25 jaar gespecialiseerd in huidverjonging en huidverbetering

Schrijf je in op de nieuwbrief

Zoek

Recente Blogs

rimpels-ogen-voorkomen
anti-aging

Rimpels onder ogen

Rimels onder de ogen en rimpels rond de ogen. Sommige van onze dagelijkse schoonheidsgewoontes zijn te wijten aan tekenen van ouderdom rond de ogen.

Lees verder »

Volg ons