Inhoudsopgave

Peptiden: Hoe dit ingrediënt collageen helpt bouwen voor een stevigere huid

Peptiden zijn een van de doeltreffendste werkstoffen die we hebben om rimpels te verminderen en de huid weer stevig te maken. Hier lees je alles wat je moet weten voordat je dit Collageenverhogende ingrediënt in je skincare routine opneemt.

Stel je voor dat je een directe verbinding met je huidcellen hebt. “Hé, ik begin wat lijntjes tussen mijn wenkbrauwen te zien,” zou je ze kunnen zeggen. “Kunnen we deze week de productie van collageen verdubbelen?”

Maar omdat direct contact met je huidcellen waarschijnlijk nog een eeuwigheid op zich laat wachten, zou je kunnen overwegen om in de tussentijd huidverzorging te gebruiken die peptiden bevatten. Peptiden communiceren als kleine pakketjes met onze huidcellen, zodat ze efficiënter met elkeer kunnen communiceren en rimpels en lijntjes kunnen bestrijden en vertragen.

Met dat in het achterhoofd zijn peptiden een van de sterkste stoffen die we hebben om rimpels te verminderen en de huid weer te verstevigen. Als je interesse is aangewakkerd, lees dan snel verder om te leren hoe peptiden werken, en hoe je er de voordelen van kunt oogsten.


Wat zijn peptiden?

Peptiden zijn korte ketens van aminozuren, waarbij de aminozuren de allerkleinste bouwstenen van een eiwit zijn. En eiwitten – in de gedaante van elastine, keratine en, het meest voorkomend, collageen – geven de huid zijn huidstructuur en veerkracht.

Omdat peptiden aminozuren zijn en geen eiwitten op zich, kunnen ze de huid binnendringen – in tegenstelling tot bijvoorbeeld collageen – wanneer ze plaatselijk worden toegepast. Er is een maximum aan de grootte van een deeltje om door het stratum corneum – dat is de bovenste laag van onze huid, de opperhuid – te worden geabsorbeerd en vervolgens op een biologische manier in de huid te worden gebruikt,

Verschillende lengten en rangschikkingen van deze minuscule aminozuurketens hebben tot gevolg dat er verschillende soorten peptiden ontstaan. En hoewel ze allemaal met onze huidcellen communiceren, brengen ze niet allemaal op identieke wijze hun boodschap over.

Hoe krijg je meer peptiden in je huid?

Als het gaat om het verbeteren van de huid, raden wij aan om peptiden uit huidverzorgingsproducten te halen. Let wel opn de formulering van het product: de stabiliteit van de ingrediënten en het vermogen om door de huidbarrière te dringen. Dit is waar een afspraak met de huidspecialist van belang kan zijn. Let op! De meeste goedkope producten hebben een slechte stabiliteit en dringen niet tot slecht door in de huid

Het juiste type product kiezen kan ook veel helpen. Het heeft weinig nu om een met peptiden verrijkte reiniger te kiezen, terwijl je deze direct van de huid afspoelt. Kies voor een vochtinbrengende crème, oogcrème of serum met peptiden. Kies ook voor producten met koperpeptiden. Deze helpen collageen te genereren, maar ook het gegenereerde collageen te behouden en bestaand collageen verstrekt.

Als je eenmaal de juiste crème of het juiste serum hebt gevonden, breng je het twee keer per dag op een schone huid aan alvoren je je make-up en SPF aanbrengt.

 


Welke voordelen hebben peptiden voor je huid?

De belangrijkste peptiden die in huidverzorging worden gebruikt, kunnen worden onderverdeeld in een paar categorieën (signaal-, drager-, enzymremmer en neurotransmitterremmer), en zijn afhankelijk van hoe ze werken.

Signaal Peptiden

Signaalpeptiden zetten mechanismen in werking die de wondgenezing beïnvloeden. Dit op zijn beurt activeert fibroblasten in een reactie op opgesplitste ketens van elastine en collageen. Dit type peptiden laten je huidcellen geloven dat er een trauma is geweest. Je lichaam gaat dan in de herstelfase en activeert de productie van elastine en collageen – met als resultaat een stevigere, vollere huid.

Koperpeptiden

Koperpeptiden zijn de meest voorkomende soort dragerpeptiden, die bijdragen aan de afgifte van sporenmineralen aan de huid. Koper ihelpt n het bijzonder “bij de actieve wondgenezing”, wat op zijn beurt de collageenproductie bevordert. Er zijn ook bewijzen dat koperpeptiden een antioxiderende werking hebben, hetgeen betekent dat ze helpen huidbeschadigende vrije radicalen onschadelijk te maken.

Enzymremmende peptiden

Enzymremmende peptiden zijn misschien wel de meest geavanceerde: Ze werken in op de enzymen in je lichaam die na verloop van tijd collageen afbreken. Bij de meesten van ons begint dit rond de leeftijd van 20 jaar te spelen.

neurotransmitter-remmende peptiden

Tenslotte blokkeren neurotransmitter-remmende peptiden de afgifte van sommige chemische boodschappers die spieren helpen samentrekken, en veroorzaken zo een spierontspannend effect dat theoretisch vergelijkbaar is met dat van botulinum toxine.

Botulinum toxine is, zoals bekend, de wetenschappelijke naam voor Botox. Maar om te kunnen concurreren met een injectie, moet een oppervlakkige crème of serum doordringen in de opperhuid, de lederhuid en de vetlaag om de spier daadwerkelijk te ontspannen. En hoewel we weten dat peptiden dusdanig klein zijn dat ze door de bovenste laag van onze huid kunnen dringen, is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig om neurotransmitter-remmende peptiden te ontwikkelen die nog dieper kunnen doordringen.

neurotransmitter-remmende peptiden
Peptiden een gezond alternatief voor botox

Dat gezegd te hebben, zijn er eindeloos veel mogelijkheden als het gaat om peptiden, met veel verschillende laboratoria die hun eigen bio-engineering en -merken hebben – daarom is het moeilijk te zeggen om naar één type in het bijzonder te zoeken.

Hoe kun je peptiden gebruiken in je gezichtsverzorgingsroutine?

We hopen dat we nu een voorstelling hebben gemaakt van hoe doeltreffend peptiden kunnen zijn, vooral als je de versteviging van je huid wilt verhogen. Maar net als bij elk ander huidverzorgingsingrediënt, kunnen resultaten alleen worden bereikt bij langdurig en consequent gebruik.

U komt peptiden meestal tegen in producten zoal moisturizers en serums. De meeste producten die een peptidencomplex hebben, staan als zodanig op de verpakking vermeld, maar je kunt ook op de ingrediëntenlijst naar termen als “dipeptide”, “tripeptide” en “hexapeptide” zoeken als je niet zeker bent. In veel productformules worden meerdere vormen van peptiden gebruikt om de collageenversterkende werking te versterken, of worden peptiden gecombineerd met andere ingrediënten die een bijdrage leveren aan een gezonde huidbarrière. En het goede nieuws is dat er genoeg opties op de markt zijn.

Huidverzorgingsproducten met peptiden

Wij zijn dol op La Colline Cellular Absolute Radiance Eye Cream voor het  vermoeide gebied rondom de ogen die peptiden combineert met het CMage complex voor extra hydratatie en anti-aging werking.

Voor de droge huid adviseren wij Muruad Nutrient Charged Water gel met maar liefst 5 verschillende peptiden, gecombineerd met 5 mineralen en 5 vitamines.

Ons beste anti-aging serum voor de man met peptiden is La Colline Cellular Revitalizing Rich Care for Men, speciaal ontwikkeld voor de mannen huid die de huid zacht houdt ook na het scheren.

Collageen Peptiden supplementen

Om van binnenuit op de huid te werken adviseren wij Laviesage Boost & Lift, dit product combineert o.a. elastine peptiden met viscollageen triptiden (Collagen hydrolisaat peptiden), hylaronzuur en Vitamine C voor de beste aanpak van binnenuit.

Peptiden vraag en antwoord

Volgens dermatologen en huidverzorgingsdeskundigen helpen peptiden in huidverzorging tekenen van vroegtijdige veroudering te voorkomen en houden petiden de huid zacht, soepel en jeugdig.

Peptiden zijn eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van onze huid en onze huid heeft ze nodig om stevig en intact te blijven. Naarmate we ouder worden, worden de verbindingen tussen deze eiwitten losser, waardoor we stevigheid en elasticiteit verliezen. Peptiden in huidverzorging helpen deze bindingen bij elkaar te houden, maar vergeet niet dat peptiden andere ingrediënten nodig hebben om de voordelen ervan te optimaliseren, zoals antioxidanten.

Het product met de kleinere moleculen breng je al eerste aan. Indien Peptiden in crème vorm wordt gebruikt, worden meestal eerst Retinol serums of andere serums aangebracht. Creme gaat altijd na het serum!

Peptiden werken perfect samen met andere anti-aging ingrediënten voor de huid zoals retinol, vitamine C en niacinamide.

Hyperpigmentatie treedt op wanneer delen van de huid te veel melanine, of pigment, produceren. Dit is een veel voorkomend problemeem voor veel vrouwen en mannen. Bepaalde peptiden kunnen helpen bij het verhelderen en egaliseren van de huidtint die is aangetast door pigmentatieproblemen. Maar het aanpakken van hyperpigmentatie kan niet zonder hiervoor behandelt te worden, lees meer hierover op pigmentvlekken behandelen

Als je peptiden zoekt in huidverzorgingsproducten, zoek dan naar woorden die eindigen op “peptide” of beginnen met “palmitoyl”. Je ziet ook voorvoegsels als -di, -tri, -hexa, -oligo, enz. om aan te geven uit hoeveel aminozuren de peptide bestaat.

Retinol helpt de celvernieuwing te versnellen, Petiden verbetert o.a. het collageen en hyaluronzuur in de huid. Er is er niet een beter, ze doen wat anders in de huid.

Peptiden veroorzaken geen irritatie, roodheid of droogheid van de huid en zijn dus veilig te gebruiken op alle huidtypes. Potentiële gebruikers moeten zich er echter van bewust zijn dat peptide huidverzorgingsproducten andere ingrediënten kunnen bevatten die irritatie of ontstekingen kunnen veroorzaken.

Supplementen zoals Laviesage Skin Boost & Lift bevatten collageenpeptiden (dit noemen we gehydrolyseerd collageen). Dit is collageen, maar dan afgebroken in verschillende aminozuren. Hierdoor kan ons lichaam het beter en sneller op kan nemen.

Rond je 25e jaar neemt collageen elk jaar met ongeveer 1% af. Collageen wordt daarnaast naarmate je ouder wordt slechter van kwaliteit. Het is dus goed om al vroeg na te denken over het ondersteunen van je collageen niveaus d.m.v. peptiden om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.


Alle huidverzorgingsproducten met peptiden

close

Altijd de laatste nieuwtjes en deals in je mail ontvangen?

We sturen gemiddeld eens per 2 weken een nieuwsbrief!

Heb je een vraag of wil je ons iets laten weten? Plaats hieronder je comment!

Geef een antwoord

Over mij

Ik ben Jiska Payet. eigenaar van Beauty Unlimited en meer dan 25 jaar gespecialiseerd in huidverjonging en huidverbetering

Schrijf je in op de nieuwbrief

Recente Blogs

Volg ons