Wat is UV straling?
Er zijn 3 verschillende soorten UV straling! In dit artikel leg ik uit wat UV straling is en hoe je je huid tegen de verschillende soorten UV straling kan beschermen
- UV-A-straling dringt tot diep in de huid door en kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en kanker.
- UV-B straling zorgt ervoor dat uw huid na enige tijd buiten verkleurt. Een bruine of verbrande huid is een direct gevolg van UV-B-straling.
- UV-C straling wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer en bereikt de huid niet en kan dus ook geen beschadiging veroorzaken.
Zonder goede bescherming wordt de huid blootgesteld UV-A en UV-B straling. Nu we de verschillen weten kunnen we de huid op de de juiste manier beschermen tegen UV straling.
Waarom moet je elke dag je huid beschermen tegen UV straling? Zelfs als de zon niet schijnt?
Gelukkig smeren steeds meer mensen zich in met een zonbescherming als de zon schijnt. Helaas stoppen de meeste mensen hier vaak in de herfst en winter mee. Als je onbeschermd naar buiten gaat (ook in de winter) kan dit ervoor zorgen dat je huid schade oploopt met alle gevolgen van dien.
Gevolgen langdurige blootstelling aan UV-A
Blootstelling aan UV-A straling maakt je collageen en DNA kapot en zorgt ervoor dat je huid minder gezonde cellen aanmaakt. Het veroorzaakt schade aan je DNA en kan zelfs leiden tot huidkanker. UV-A stralen dringen diep door in de huid en beschadigen zelfs levende huidcellen in de diepere huidlagen. Dit is de huidlaag die ook voor stevigheid zorgt.
Het gevolg is huidverslapping, rimpels en dus zelfs huidkanker. Ontstane huidschade is zeer moeilijk en in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer te herstellen. Dus voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Door je dagelijks in te smeren met een de juiste bescherming voorkom je schade aan de huid.
UV- A straling gaat door glas heen!
UV-A gaat dwars door een raam heen en is dan zelfs ook nog schadelijk voor je huid. Bekijk hier een foto van een man die aan de ene kant van zijn gezicht 20 jaar is blootgesteld aan UV-A straling achter glas. Wat veel mensen niet weten is dat UV-A altijd aanwezig is, zelfs dus als er een dikke wolkenlaag aan de hemel staat en de zonnestralen hier niet doorheen komen word de huid aangetast door UV-A straling.
Smeren met een product met PA ++++ beschermt tegen UV-A
Op sommige producten heb je het vast wel eens een keer gezien, PA + t/m PA +++++
- PA+ biedt enigszins bescherming tegen UV-A straling
- PA++ biedt een gemiddelde bescherming
- PA+++ biedt een goede bescherming.
- PA ++++ is ontwikkeld op basis van recente innovaties. Deze producten bieden een uitstekende bescherming tegen UV-A straling. Deze rating niet heel veel voor en wordt slechts een beperkt aantal producten geleverd
Mijn favoriete zonnebrandcrème met PA +++++
Mijn favoriet voor het gezicht is de City Skin van Dr. Murad met SPF 50 en PA+++++. Het bevat een natuurlijke SPF van zink en titanium. Tevens beschermt hij tegen het blauw licht van smartphone en computer en tegen lucht verontreiniging zoals autogassen. In mijn ogen de beste bescherming tegen UV-A en UV-B. Ik heb hem dan ook altijd in mijn tas zitten.

Maar ook SPF is zeer belangrijk blijkt uit onderzoek
SPF is een ratingsysteem die aangeeft in welke mate de huid beschermt is tegen UV-B straling.
Uit een 4,5 jaar durend onderzoek van het Queensland Institute of Medical Research vertonen personen die zich dagelijks meermaals beschermde met een SPF maar liefst 24% minder rimpels dan de testpersonen die een SPF naar eigen inzicht gebruikte. De 906 deelnemers werden over twee willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep gebruikte dagelijks zonnebrandcrème (SPF 15 op het gezicht, de nek, armen en handen. Ze brachten de zonbescherming in de ochtend aan, maar ook na het douchen, na transpiratie en als men een paar uur buiten ging De tweede groep mocht naar eigen inzicht zonnebrandcrème gebruiken. Deze tweede groep vertoonde maar liefst 24% meer rimpels!
Hoe lang kan ik mijn product met SPF of PA +++++ bewaren?
Hoe lang beschermt SPF de huid?
- SPF 15: houdt 93% van de UV-B straling tegen. Als je een SPF 15 gebruikt duurt het 15 keer zo lang voordat je verbrand, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon. SPF 15 is voldoende voor een dag waarbij je veel binnen bent en een paar keer kort buiten komt, bijvoorbeeld als je op kantoor aan het werken bent.
- SPF 30: houdt 97% van de UV-B straling tegen. Bij gebruik van een SPF 30 duurt het 30 keer zo lang voordat je verbrand, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van de huid. Goed te gebruiken op de dagen dat je meer buiten bent.
- SPF 50 houdt 98% van de UV-straling tegen. Als je een SPF 50 gebruikt duurt het 50 keer zo lang voordat je verbrand, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon. Als je grote delen van de dag buiten bent is een SPF 50 mijn advies.
Advies nodig?
Wil je weten hoe je huidveroudering kunt vertragen of wil je een behandelplan op maat neem contact met ons op!
